Skip to main content

Deteriorament Cognitiu Lleu

ALZHEIMER

Què és el Deteriorament Cognitiu Lleu?

Per Deteriorament Cognitiu Lleu (DCL) entenem aquell moment en que existeixen problemes de memòria o d’altres dominis cognitius evidenciats mitjançant probes neuropsicològiques però que cursen sense afectar en el funcionament normal o autònom de les activitats de la vida diària de la persona afectada.

Dintre dels diferents perfils de DCL que existeixen, la forma amnèsica caracteritzada per un dèficit en la memòria recent s’associa amb un major risc a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. Per aquest motiu, algunes formes de DCL es consideren una etapa de transició entre la normalitat cognitiva i la demència.

Cóm es fa un diagnòstic de DCL?

El diagnòstic de DCL i la determinació del perfil o tipus de DCL que manifesta es realitza mitjançant un examen neurològic i neuropsicològic exhaustiu junt amb, en alguns casos, l’ús de proves complementaries com analítica i/o proves d’imatge cerebral.

Donat que en el DCL no existeixen altres símptomes que la impressió subjectiva de que la memòria i/o altres capacitats no funcionen bé, resulta imprescindible realitzar una avaluació neuropsicològica exhaustiva. Aquesta prova permet determinar l’existència o no d’un rendiment inferior a l’esperat per l’edat del subjecte.  Quan aquesta avaluació resulta positiva per DCL, es planteja la possibilitat de fer altres proves complementaries per determinar la causa i possible tractament.

Tipus de DCL i pronòstic

Els factors principals que caracteritzen els diferents tipus de DCL es divideixen en l’existència o no d’alteració en la memòria (amnèsic o no amnèsic) i, d’altre banda, si el deteriorament observat repercuteix una única capacitat cognitiva o varies (monodomini o multidomini).

DCL de tipus amnèsic

Aquest subtipus es caracteritza per la pèrdua de memòria episòdica (memòria relacionada amb successos autobiogràfics) com símptoma principal. La probabilitat de que el DCL de tipus amnèsic evolucioni a una malaltia d’Alzheimer és elevada.

DCL de tipus no amnèsic

Aquest subtipus cursa amb l’alteració d’un sol domini diferent a la memòria. Són freqüents les alteracions conductuals i/o comportament inapropiats. Es pot relacionar amb demència de tipus frontotemporal però també amb dany de tipus vascular.

DCL amnèsic multidomini

En aquest tipus de DCL s’observa un subtil deteriorament a nivell mnèsic junt amb altres capacitats cognitives. Es relaciona amb freqüència amb la demència tipus Alzheimer i la demència vascular o mixta.

DCL no amnèsic multidomini

En aquests tipus existeix alteració en diferents àrees cognitives però no hi ha deteriorament de la memòria com element central. Es podria relacionar amb demència de tipus vascular o Cossos de Lewy.

Què podem fer?

Consultar-ho amb un professional

Davant qualsevol signe d’alerta és recomanable sempre consultar-ho amb un professional. A partir de l’avaluació neurològica i neuropsicològica podrem obtenir un diagnòstic precoç i començar el tractament més adient o , si fos necessari, fer un seguiment de l’evolució dels símptomes del pacient.

Detecció i tractament dels factors de risc vascular

La hipertensió, la diabetis i el sobrepès, entre altres, s’han relacionat amb un major risc a desenvolupar deteriorament cognitiu.

Alimentació

Una dieta saludable i equilibrada redueix el risc de patir deteriorament cognitiu, concretament de tenir  problemes de memòria.

Activitat física

L’exercici físic de forma regular a mostrat ser un factor protector de l’atrofia cerebral.

Estimulació cognitiva

Mantenir la ment activa. Realitzar activitats que estimulen el pensament, nous aprenentatges, així com, mantenir una vida social activa és favorable pel bon funcionament i manteniment de les funcions cognitives.

SOL·LICITA INFORMACIÓ / VISITA

Sol·licitar

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies